Wikia


KOETSHUIS. Langwerpig gebroken wit gepleisterd, drie delen of traveeën breed koetshuis uit ca. 1900, bestaande uit twee verdiepingen, overkapt met een mansardedak en met zadeldak boven de voorste helft van het middelste deel, recentelijk met nieuwe grijze pannen gedekt. De topgevel van de middentravee wordt door een kleine houten klokketoren onder zadeldak bekroond.

In het pleisterwerk van de voorgevel en van de NW-gevel van het koetshuis is het motief van regelmatig gestapelde natuursteenblokken in kettingverband getrokken. Het pleisterwerk van de ZO-gevel is evenals de achterzijde vlak afgewerkt. In de gevel van het middentravee op beganegrond-niveau een rechthoekig venster met 40-ruitsindeling. Er boven drie vensters met 12-ruitsindeling met licht getoogde bovendorpel. De middentravee wordt aan haar zijkanten door bepleisterde pilasters afgesloten, waarin het motief van opeengestapelde blokken natuursteen is getrokken, die aan de voorzijde per blok uit twee rechthoekige segmenten bestaan met elk een brut afgewerkt casement. De pilasters worden aan de bovenzijde door een in pleister geimiteerde natuurstenen eindblok afgesloten, aan de voorzijde van een volant voorzien. Dit eindblok wordt door een gefragmenteerde houten kroonlijst bekroond, die overgaat in de geprofileerde windveren (met rechte dekplaat) van het overstekend dakschild, dat de topgevel van het middendeel afsluit. In de voorgevel van de rechter travee op het beganegrond-niveau een venster met ruitindeling als in de voorgevel op het beganegrond-niveau van de middentravee, waarboven een rechthoekige dakkapel met venster met 40-ruitsindeling. Deze is identiek aan die van de voorzijde van het linkerdeel van het koetshuis. Aan de voorzijde van dit deel is de rechthoekige ingangspartij geplaatst, bestaande uit een nieuwe deur en venster terzijde hiervan, waarboven een oorspronkelijk rechthoekig bovenlicht met 20-ruitsindeling. Aan de linkerkant van deze ingangspartij twee vensters met 20-ruitsindeling met licht getoogde bovendorpel.

Ter weerszijden van het koetshuis bevindt zich een gebroken wit gepleisterde aanbouw met terugliggende gevel, met mansardedak overkapt en met grijze pannen gedekt.

Bron: RCE Rijksmonumenten Dataset, Tabel 2 (2009)